Kaninhoppning

07.04.2017

Kaninhoppning är en sport som går ut på att föraren ska leda sin kanin genom en anvisad bana, med ett antal hinder. Den kanin som kommit igenom banan med minst antal fel och på kortast tid vinner. Kaninhoppningen startades i slutet av 1970-talet, av en liten kaninklubb i södra Sverige.

Idag finns kaninhoppningen i både Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) och Sveriges Kaninavelsförening (SKAF), men hålls i SKAF på en mindre nivå och andra regler. Inom banhoppningen finns det 6 olika klasser som kaninerna delas in i: Elit, svår, medelsvår, lätt, veteran och mini. Höjd- och längdhopp delas in i två klasser: Elit och Ej elit. Alla kaniner börjar tävla i lättklass. Kaninen kvalificerar till nästa klass genom ett speciellt pinnsystem. I elit tävlas det inte om pinnar utan om placering, certifikat och titlar.

Hur gör man?

Det hela går ut på att kaninen ska med egen vilja springa igenom en bana på snabbast tid och med så lite fel som möjligt. Ofta får man hoppa grundomgång och sedan går hälften sedan vidare till final, men det är olika från tävling till tävling. Om man river ett hinder får man ett fel, oavsett hur många bommar som trillar ner. Om man känner att kaninen inte kommer klara ett hinder, eller vägrar hoppa över, kan man också välja att lyfta kaninen över hindret och då får man också ett fel. Om din kanin går fram och nosar på hindret och en bom trillar ner kan du lyfta kaninen över hindret utan att få ytterligare ett fel.

För att tävla ska man skaffa ett konto på skuttli, registrera sig som medlem i en klubb och sedan hitta en tävling som hålls av klubben man är medlem i. Åk till tävlingen i god tid och håll koll på när det är din start, via skuttli är det lättast. Ta ut kaninen i tid så att du hinner få på sele och så att kaninen hinner se miljön (här är det svårt att säga när eftersom alla kaniner är olika, men ca 10 starter innan rekomenderar många kaninhoppare). Vänta sedan på att domaren ropar upp dig till framhoppningen, hoppa framhoppningen någon gång (1-3) och vänta sedan på att domaren säger varsågod på banan innan du hoppar där. Alla klubbar är väldigt måna om nya kaninhoppare, så hjälp på plats finns alltid.

Din kanin måste vara minst 5 månader för att den ska få starta på en tävling och du själv måste vara minst 7 år gammal. För att starta i höjd och längdhopp måste kaninen vara över 1 år.

Sele och koppel ska vara av en speciell typ som inte kan skada kaninen. Endast halsband får inte användas utan selen måste bestå av både band runt hals och mage. Kopplet får heller inte fästas vid halsen utan ska fästas på ryggen. Den populäraste selen bland kaninhoppare är den så kallade H-selen, den heter så mest för att den ser ut som ett H. Andra godkända selar är bröst- och bogselen. Kopplet får inte vara tungt och man får inte använda en kedja eller rullkoppel.

Vad är en hoppkanin?

Dagens hoppavlade kaniner går vanligtvis under benämningen hoppkorsning och klassas inte som en egen ras men har under de senaste 30 åren avlats i syfte att prestera så bra som möjligt inom sporten. Hoppkorsningar har oftast atletiska exteriörer med höga kroppshållningar och kraftfulla bakben som underlättar prestationsförmågan på tävlingsbanan.

Kiedings Kaniner är en uppfödning speciellt inriktad på avel av just hoppkorsningar. Ta en titt på uppfödningens aktuella kullar, samt kullplaneringen och de kaniner som finns till salu just nu!


Hjälpsamma länkar:

Sveriges Kaninhoppares Riksförbund - Hemsida

SKHRF Tävlingsreglemente för 2022 - Dokument

Skuttli - Logga in